HUINERWEG
Vormt een verbinding tussen de "Grote Brink" van Huinen met de buurtschap Krachtighuizen. Het gedeelte van de we , gelegen tussen de Huinerschoolweg en de Knapzaksteeg werd eerst aangelegd na de opheffing van de Huinermalenschap. Zie in dit verband de toelichting bij Huinerbroekweg. De weg is genoemd naar de buurtschap Huinen, in oude geschriften voorkomend als "Hoynen", "Huynen", "Hunen" en "Hunolt". De naam houdt naar alle waarschijnlijkheid verband met woorden als "Hoon", "Hon", "Hone", Hoyne", "Uone", "Une" of "Oene"waamee veen of moeras wordt aangeduid.
Het bij Epe gelegen Oene zal de zelfde betekenis als Huinen hebben. Niet ondenkbaar is, dat "Vunnilo", genoemd in de schenkingsakte van Folckerus, daterend uit 855, identiek aan Huinen is. (Vunnilo = veenbos, venbos). In 1815 tel de de buurtschap Huinen 49 huizen. De afstand tot het dorp bedroeg "één uur gaans". Tot de buurtschap behoorden ook vrij omvangrijke gebieden ten oosten van de Voorthuizerstraat (Huinerenk, Huinerkampen). Bekende boerderijen in Huinen waren: "Groot Veenhuizen", "Klein Veenhuizen","Zuidwijk"," Schoonhoven" of"Sprongerskamp", "de Bakker", "Peppelenburg", "Boterton", "De Kip", "De Boomen" of Jutten Heerengoed, "Klunengoed", "De Brink", "De Langebroek" "Huinenstein", "De Pol", "Bokhorst", "De Kleine Weul", "De Grote Weul", "Polen", "Callengoed", "Klein Goor", "Groot Goor", "De Knapzak", "Wilgenburg", De "Koster", "ten Camp", "De Hoot", "'t Heilige Kruis", "Veldwijk", "Grevengoed", "'t Hondsnest", "De Hudding", "Rosenoord","Matsengoed".
Het Stift Sint Viktor te Xanten bezat in Huinen een hof (curtis). In deze hof moesten rechten (tynzen) worden betaald ten aanzien van diverse goederen in Huinen en omgeving. In uit 1392 daterende Rekeningen van het Kapittel wordt Huinen "Hunolt" genoemd. Latere stukken vermelden meer bijzonderheden. Een zekere Germen ten Have raakt met het Kapittel te Xanten in conflict over de rechten, die het kapittel tot gelding wil brengen. Op 11 juni 1571 doet het Hof van Gelderland uitspraak in het conflict. Het loopt met Germen ten Have niet best af want hij moet op grond van het vonnis de Hof te Huinen ontruimen. Waar de Hof te Huinen gestaan heeft is niet bekend.
Uit: Straatnamenboek, K. Friso, Uitgave buro voorlichting gemeente Putten, 1986.